Двама спешни медици от болница МБАЛ “Света Анна – Варна” АД – с национални отличия

Д-р Шабан Хаджиев и медицинска сестра Неджмие Ибрахимова-Исмайлова от Спешното отделение на МБАЛ “Света Анна – Варна” са носители на първите национални грамоти от инициативата “Спешните медици, с които се гордеем” на пациентските организации “Заедно с теб”. 

Д-р Хаджиев бе отличен в категорията “Спешните медици на България 2018”, а сестра Ибрахимова-Исмайлова – в категория “Спешни медицински специалисти”. Официалната церемония по награждаването се проведе на 17 юли. 

Тази година за първи път Европейската асоциация по спешна медицина обявява 27 май за Световен ден на спешната медицина. На 27 май 1994 г. в Ловен, Белгия, се създава Клубът “Льовен”, обединяващ група интензивни медици в Европа. 

България е сред първите пет страни в Европа, въвели специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари. До момента у нас има 1400 лекари с тази специалност. През 2015 г е въведена и специализация за медицинските специалисти “Спешна медицинска помощ” и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях. 

Източник Дарик