Операционен блок

       Операционния блок е разположен на втория етаж в Хирургичния блок в сградата на МБАЛ „Света Анна – Варна” АД

       Историята е като древна старица, която пази в своя дом по нещичко за всеки от нас и знае тайните на света, които понякога си мислим че вече никой не помни. Ако я помолим тя може да ни разкаже толкова много забравени или никога неузнавани истини за света около нас. За хирургията, историята знае много, една наука зародена в зората на човечеството, превърнала се с времето в институция, облечена в рамките на лечебните заведения.

       Развитието на хирургията във Варна крие своето начало в далечната 1879 г., когато е основана Държавна болница Варна, а като дата в източниците е посочено 24.07.1879 г. Още при основаването ѝ съществува хирургично отделение. През 1882 г. негов старши лекар е д-р Мирон Иванов.

       През 1904 г. управител на болницата е д-р Параскев Стоянов, който модернизира съществуващите операционни зали с въвеждането на инсталация по Аднет за миене на ръцете със стерилна вода. За четири години дейността в областта на коремната и костната хирургия, гинекологията и очните болести се разширили и усъвършенствали. По статистика за периода от 1904 г. до 1909 г. в хирургичния блок са се извършили 3 499 интервенции. В този период Асептичната хирургия е вече утвърдена. През 1967 г. в действие влиза нов болничен блок за хирургичните клиники. От 1990 г. болницата е специализирана в хирургично лечение. През активния летен сезон практически обслужва пациенти от цялата страна, както и чужденци избрали да почиват в България.

    Днес Операционен блок към МБАЛ „Св. Анна- Варна ” АД се намира на 2-ри етаж в Хирургичния блок към болницата. Началник на отделението е Доц., д-р Сергей Глинков, д.м.н., Старша медицинска сестра е Маргарита Недева. Дейностите в отделението се обслужват от 18 медицински сестри и 13 санитарки. . Отделението не разполага с леглова база.

       Операционния блок обслужва в планов и спешен порядък І, ІІ, Гръдна, Съдова и Детска хирургия. Той разполага с най- съвременна медицинска апаратура. Голяма част от операциите се извършват лапароскопски, което е по щадящо за пациентите.

       На разположение на Операционния блок е гефрирна лаборатория за извършване на бърза диагностика по време на операциите.

       В шесте операционни зали с които разполагаме, оборудвани по европейски стандарти, пациентите се оставят в ръцете на медиците с отлична квалификация и дългогодишен опит.

       И днес и в зората на времето, а и за напред, хирургията е била и си остава наука изтъкана от знания, опит и копнеж по непрекъснатото надграждане на познанията за човека, които сам по себе си представлява неразгадана картина от неизвестен художник. Хирургията не е само наука и факти, тя е образ на съпричастност, сърдечност, тя е дамата скрита зад воала от зелени маски и тайнствени знания, тя е нежността скрита в пръстите и сърцата на опитните хирурзи, тя е науката зад фактите, където преставаме да бъдем лекар и пациент и ставаме просто хора под прожекторите на копнежа ни за здраве и дълголетие. Хирургията понякога сбъдва мечти, друг път изпълнява желания, но най- вече тя превръща „неизбежното” в лечима болест. Да си хирург не е професия, това е призвание и всички ние сме тук, за да браним здравето и да обръщаме когато е възможно пясъчния часовник на времето.

Телефони:

Началник клиника:Доц.д-р Сергей Глинков д.м.н. 052/821/761

Старша медицинска сестра: Маргарита Недева 052/821/348 Манипулационна: 052/821/353