В МБАЛ „Света Анна – Варна“ направиха първата ревизия на туморна колянна става

Първата ревизия на туморна колянна става бе извършена днес в сектора по ендопротезиране към Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна – Варна“.

Под ръководството на проф. Любен Стоков, водещ специалист по туморни протези у нас, в операционната влязоха ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна – Варна“ доц. Пламен Минчев и доц. Мартин Бърнев.

Пациентката – жена на 76 години, е с гигантоклетъчен тумор на бедрената кост, в много агресивен стадий, довел до пълно разрушаване на костта в долната част на бедрото. В следствие на това е настъпило счупване, заради което пациентката е потърсила специализирана помощ. След обстойни клинични и образни изследвания, екипът, ръководен от проф. Стоков предприе интервенцията, която е първа по рода си на територията на Варна.

„Извършено бе премахване на тумора, чрез отстраняване долната част на бедрото и заместването й с индивидуална туморна реконструктивна ендопротеза със смяна на колянната става. Операцията премина успешно. Пациентката е добре и има реални шансове още утре да бъде вертикализирана и да започне раздвижване“ коментира след края на операцията проф. Стоков.

Водещият в туморното протезиране специалист бе категоричен, че базата и специалистите в МБАЛ „Света Анна – Варна“ разполагат с всичко необходимо за извършване на подобни редки интервенции.